Luisteren naar je lijf

Luisteren naar je lijf…

Je bent zwanger. Je bent dolgelukkig met je zwangerschap. De eerste drie maanden zijn best pittig met veel vermoeidheid en misselijkheid, maar hè dat hoort erbij. Je accepteert het met liefde want jij krijgt jouw zo gewenste kindje!

Je loopt tegen de 20 weken en alles gaat goed. Je krijgt meer energie en geniet van het zwanger zijn. Maar de 20 weken passeren en je merkt dat er een beetje een zeurende pijn ontstaat in je onderrug. De pijn wordt met de dag erger en braaf maak je een afspraak bij de bekkenfysio. Deze geeft je oefeningen mee om de klachten wat te verlichten of op z’n minst niet erger te maken.

Helaas heb je een baan die het niet altijd mogelijk maakt om rekening te houden met wat jij nu nodig hebt. Met name na een lange dag werken is de pijn soms niet meer te houden en weet je niet hoe je nog kunt liggen of zitten om het te verlichten.

Je lichaam geeft aan dat je het rustiger aan moet doen, naar hè jij bent zwanger, niet ziek! Je bent pas 25 weken en op begrip vanuit je omgeving hoef je niet te rekenen. Je baas heeft een vrouw die zonder een centje pijn tot 36 weken heeft doorgewerkt, dus hoezo kun jij dat niet? Je bent zwanger, niet ziek!

Je voelt jezelf verantwoordelijk, je voelt jezelf falen. Je wil het zó graag allemaal goed doen. Hoezo minder uur werken, ik ben ‘alleen’ maar zwanger, niet ziek! Jij hebt geleerd ‘niet zeuren maar doorgaan!’

En tóch geeft je lichaam nu wat anders aan. En elke dag roept je lichaam nog wat harder, nóg wat duidelijker. STOP. Luister naar mij. Nee ik ben niet ziek. Maar ik ben wel kei hard aan het werk. Wat ik nodig heb is rust en zachtheid. Zorg voor mij. Zorg voor je kindje.

Elke vrouw is anders. Elk lichaam is anders. Elke zwangerschap is anders. Luister naar wat je lichaam jou te vertellen heeft, dat is het enige wat telt.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *